Despre Romeo Niram

Romeo Niram

Romeo Niram

Romeo Niram, artist plastic român de origine evreiască,  s-a născut la Bucureşti,  în 1974 şi a studiat Pictura la Academia de Arte Frumoase din capitală.

Locuieşte, în prezent, la Madrid, unde a fundat revista de Arte Frumoase Niram Art şi a înfiinţat spaţiul cultural şi artistic Espacio Niram.

În  luna mai 2009,  a devenit singurul străin invitat să facă parte din Garda „Reales Tercios de España” . La propunerea Gărzii, a realizat şi oferit un portret Prinţilor de Asturia. Denumit “Poarta Sărutului din Asturia”, tabloul este un portret al cuplului princiar: Prinţul Felipe de Bourbon şi Prinţesa Letizia Ortiz,  în care pictorul şi-a continuat seria de manifestări artistice legate de admiraţia sa pentru opera lui Constantin Brâncuşi.

(mai multe în: adevarul.ro)

Este reprezentat de:

Mişcarea de Artă Contemporană, (MAC) Portugalia

Operele artistului expuse la MAC

Printre cele mai importante picturi ale sale sunt bine de menţionat cele cuprinse în ciclurile „Brâncuşi E=mc2” şi „Diario – Mircea Eliade – Ensayo” din 2007.

În 2009, viziunea artistică inedită propusă în ciclul “Brâncuşi E=mc2”,  în special corelaţia dintre sculptura lui Constantin Brâncuşi şi fizica lui Albert Einstein, a fost dezbătută la Tel Aviv, Israel, în cadrul mesei rotunde intitulate “Artă şi fizică”, organizată de Asociaţia Culturală şi Artistică New Vision.

Una dintre picturile sale a ilustrat coperta cărţii aniversare “Yareah on the Moon”, publicată de revista de artă şi literatură Yareah Magazine (fondator: scriitorul  Martin Cid)din Spania, 2009.

In Noiembrie 2008, criticul de artă Begoña Fernández Cabaleiro a prezentat teza  „Mircea Eliade, religión y vida, pasión y paz en la pintura de Romeo Niram”,   în cadrul Congresului Internaţional de Istorie a Artei „Imagen y apariencia”, organizat de Universitatea din Murcia, Spania.

Articole despre opera sa au apărut în peste 70 de ziare şi reviste din România, Israel, Spania, Germania, Portugalia, Australia, etc.

Pe lângă activitatea artistică, este implicat în mai multe proiecte culturale de promovare a valorilor româneşti şi de creare de legături artistice şi culturale între România, Israel, Germania, Spania şi Portugalia.

Romeo Niram a fost distins de Miscarea de Arta Contemporana din Portugalia cu Premiul MAC’ 2009 Dinamizare Culturala, in cadrul ceremoniei de decernare a Premiilor de Arta si Cultura MAC 2009, care a avut loc pe data de 30 Iunie, la Lisabona.

În 2004, a fundat primul ziar de cultură românească din Portugalia, “Diaspora Româna şi Moldavă”, bilingv.

Pentru contribuţia sa la dezvoltarea relaţiilor culturale luso-române, Romeo Niram este menţionat în „Dicţionarul Tematic al Lusofoniei” (Texto Editores, Lisabona, 2005, pagina 848).

În 2005, a fundat revista Niram Art, dedicată divulgării şi promovării artei româneşti în contextul european, publicatie in 4 limbi, care a fost distinsă cu mai multe premii pentru promovarea artei contemporane în spaţiul iberic.

In Februarie 2009, a avut loc prima ediţie a Premiilor “Niram Art”, la Madrid.

În 2008, s-a inaugurat, în centrul capitalei Spaniei, primul Espacio Niram, local complex  cu galerie de artă, care îşi propune să atraga publicul tânăr către arta contemporană, unde se organizează săptămânal expoziţii de artă, concerte de Jazz,  lansări de carte, seri de poezie şi multe alte evenimente culturale.

BIOGRAPHY

PRESS COVERAGE

VIDEOS

ART WORKS

Reprezentare PR:  Defeses Fine Arts PR Agency, Madrid

Un gând despre „Despre Romeo Niram

  1. Pingback: Portretul printilor de Asturia, bine asigurat | 4arte

Comentariile nu sunt permise.