Lansarea Editurii Niram Art

COMUNICAT DEFESES FINE ARTS:

Prima editura dedicata promovarii culturii române din Spania –

Niram Art Editorial


Miercuri, 10 Martie 2010, a avut loc la Centrul Cultural al Armatei – Cazino Militar din Madrid, lansarea volumului “Pentagono” (“Pentagon”), de Héctor Martínez Sanz, o viziune spaniola asupra marilor romani Constantin Brancusi, Mircea Eliade, Eugen Ionesco, Emil M. Cioran si Tristan Tzara, prima carte publicata de Editura Niram Art. La eveniment au participat peste 300 de persoane. Printre invitatii de onoare s-au numarat ambasadorul Romaniei la Madrid, dna. Maria Ligor si fostul ministru spaniol al Culturii, Cesar Antonio Molina.

Lansarea Editurii Niram Art, Madrid – Héctor Martínez Sanz (foto: Defeses Fine Arts)

Lansarea Editurii Niram Art, Madrid - Héctor Martínez Sanz (foto: Defeses Fine Arts)

Editura Niram Art a fost infiintata la sfarsitul anului trecut, la Madrid, de artistul plastic Romeo Niram, in cadrul unui proiect amplu, care are ca scop abordarea si integrarea culturii si artei romanesti in Spania. „Am infiintat aceasta editura, deoarece am vrut sa promovez arta si cultura romana dintr-o noua perspectiva”, a declarat Romeo Niram. Editura Niram Art a initiat un plan editorial, care cuprinde o colectie de volume despre personalitati romanesti, semnate de autori spanioli. „Pentagon”  este prima carte din aceasta colectie.

Colonelul Reales Tercios Miguel Angel Segovia, Sef de Protocol

Colonelul Reales Tercios Miguel Angel Segovia, Sef de Protocol

Initiativa artistului roman s-a bucurat de mare succes in randul personalitatilor atat din domeniul cultural, cat si din cel politic din Spania si din Romania. Javier Fernández-Lasquetty y Blanc, ministrului Imigratiei si Cooperarii din cadrul Guvernului autonom al Comunitatii Madrid a declarat ca aceasta maniera de atragere a publicului din Spania catre cultura romaneasca este unica si originala. „Sunt sigur ca Editura Niram Art isi va indeplini cu succes obiectivul de a promova arta si cultura romana. Spania este o tara in care traiesc foarte multi romani. Initiativa lui Romeo Niram este magnifica, deoarece ajuta nu numai la promovarea culturii romane in Spania, ci si la integrarea romanilor care locuiesc aici”, a declarat Javier Fernández-Lasquetty y Blanc. „Este o binecuvantare faptul ca avem in jurul nostru oameni ca Romeo Niram, care aduc binele si frumosul in jurul lor si care aduc un aport  imens culturii romane. Initiativele private de acest tip sunt binevenite, deoarece persoanele care le pun in practica sunt adevarati ambasadori ai Romaniei”, a declarat Maria Ligor.

Generalul Reales Tercios Manuel Fuentes Cabrera, Romeo Niram si Col. Miguel Angel Segovia

Generalul Reales Tercios Manuel Fuentes Cabrera, Romeo Niram si Col. Miguel Angel Segovia

Gala Premiilor Amicus Romaniae

Liv Peicanni, Héctor Martínez Sanz si Fabianni Belemuski

Liv Peicanni, Héctor Martínez Sanz si Fabianni Belemuski

“Din cate stiu, aceasta este singura editura din Spania, infiintata de un strain pentru promovarea culturii tarii din care provine. Il felicit pe Romeo Niram pentru strategia pe care a adoptat-o pentru a indeplini acest obiectiv si felicit si Romania pentru ca are astfel de cetateni”, a declarat fostul ministru spaniol al Culturii, Cesar Antonio Molina.

Fabianni Belemuski, directorul revistei Niram Art

Fabianni Belemuski, directorul revistei Niram Art si Deputatul William Branza

Fabianni Belemuski si Romeo Niram

Fabianni Belemuski si Romeo Niram

Scriitorul Héctor Martínez Sanz (foto: Defeses Fine Arts)

Scriitorul Héctor Martínez Sanz (foto: Defeses Fine Arts)

„Arta si cultura romana au devenit tot mai cunoscute in Spania, in ultima perioada. Din punctul meu de vedere, acest lucru se datoreaza in mare masura artistului roman Romeo Niram. Este o mare bucurie pentru mine faptul ca singurii artisti contemporani a caror lucrare a fost expusa in palatul regal de la Madrid sunt romani”, a declarat generalul  sef al Garzii Reales Tercios Spania, Manuel Fuentes Cabrera.

Pentagonul, omagiul adus de un spaniol culturii romane

In cartea “Pentagon”, Hector Martinez Sanz prezinta o viziune inedita despre operele si vie?ile a cinci mari personalitati ale artei si culturii universale, care s-au nascut in Romania: Constantin Brancusi, Mircea Eliade, Eugen Ionesco, Emil M. Cioran si Tristan Tzara. Cartea este inedita, deoarece capitolele se leaga între ele, astfel încât daca cineva ar lua o foaie de hârtie si ar desena un punct care sa simbolizeze fiecare dintre personalitatile despre care se vorbeste în carte si apoi le-ar uni prin linii, în functie de ordinea capitelor, ar obtine imaginea unui pentagon.

Scriitorul Héctor Martínez Sanz (foto: Defeses Fine Arts)Scriitorul Héctor Martínez Sanz (foto: Defeses Fine Arts)

Lansarea  volumului s-a desfasurat în prezenta generalului sef al Garzii Reales Tercios Spania, Manuel Fuentes Cabrera, ministrului Imigratiei si Cooperarii din cadrul Guvernului autonom al Comunitatii Madrid, Javier Fernández-Lasquetty y Blanc, reprezentantului scriitorului,  criticului literar, ziaristului, directorului si prezentatorului de televiziune, Fernando Sánchez Dragó,  coordonatorului Centrelor Hispano-Române din Alcala de Henares si Coslada,  Daniel Feito Becerro si directorului de imigratie al Primariei Coslada, Agustín González Plasencia. Cu aceasta ocazie, cei cinci invitati au fost distinsi cu premiile AMICUS ROMANIAE, de catre echipa Institutului Cultural Român (ICR) Madrid.

Generalul Reales Tercios Manuel Fuentes Cabrera

Generalul Reales Tercios Manuel Fuentes Cabrera

În cadrul galei, autorul cartii „Pentagon”, Héctor Martínez Sanz a primit premiul AMICUS ROMANIAE, pentru aportul constant pe care l-a adus promovarii culturii si artei române în Spania.

Premianti Amicus Romaniae

Trofeul AMICUS ROMANIAE a fost creat de artistul plastic roman Bogdan Ater, care a realizat, anul trecut, o opera de arta pentru printii de Asturias, Don Felipe si Doña Letizia, mostenitorii coroanei regale a Spaniei. Trofeul, sculptat în piatra si marmura, are dimensiunea de 37 de centimetri si are inscriptia AMICUS ROMANIAE. „Bogdan Ater este un mare artist. Ambasada României la Madrid a urmarit activitatea lui, atât cea artistica cât si cea de promovare a culturii române în Spania. Este o bucurie sa avem pe teritoriul Spaniei astfel de cetateni care reprezinta România”, a declarat ambasadorul Maria Ligor.

Generalul Reales Tercios Manuel Fuentes Cabrera si Romeo Niram

Generalul Reales Tercios Manuel Fuentes Cabrera si Romeo Niram

Primul ministru al României, Emil Boc a transmis felicitari Editurii Niram Art si echipei ICR Madrid pentru evenimentul organizat la Madrid.

http://niramart.espacioniram.com/index.php/articole-in-limba-romana/122-prima-editura-dedicata-promovarii-culturii-romane-din-spania-niram-art-editorial

http://niramart.espacioniram.com/index.php/articole-in-limba-romana/122-prima-editura-dedicata-promovarii-culturii-romane-din-spania-niram-art-editorial

http://www.mediafax.ro/cultura-media/prima-editura-spaniola-dedicata-culturii-romane-publica-prima-carte-5740383/

http://www.adevarul.ro/cultura/Hector_Martinez_Sanz-scriitor-_-In_Spania-cultura_romana_nu_poate_trece_neobservata_0_222578229.html

http://www.observatorcultural.ro/Niram-Art-Editorial-prima-editura-dedicata-promovarii-culturii-romane-din-Spania*id_1900-news_details.html

http://literaturame.net/2010/03/12/hector-martinez-sanz-premio-amicus-romaniae-2010-del-icr/

–––––––

Premiile NIRAM ART 2010

si Concursul de Literatura „Eminescu vazut de spanioli”

Premiile Niram Art 2010
Premiile Niram Art 2010

Editura si Revista Niram Art anunta incheierea Concursului de Literatura (sectiunea – roman) „Eminescu vazut de spanioli” si decernarea Premiilor Niram Art 2010.

La Concursul de Literatura, au participat mai multi scriitori spanioli care au scris opere in legatura cu poetul Mihai Eminescu, dintre care au fost selectionate, in a doua faza, 10 lucrari.

Din Juriul Concursului, au facut parte: Horia Barna (dir. ICR Madrid si Editor al Editurii Niram Art), Fabianni Belemuski (dir. Revistei Niram Art), Eva Defeses (jurnalista, Defeses Fine Arts PR Agency), Thomas Abraham (Asistent Editorial – Editura Niram Art) si Ruben Dario (artist plastic, proprietarul revistei Niram Art).

Opera literara castigatoare va fi recompensata cu Premiul Niram Art – Roman, in valoare de 6000 de Euro,Trofeul Niram Art – creatie a artistului Bogdan Ater si publicarea romanului.

Ceremonia de decernare a Premiilor Niram Art 2010 va avea loc in luna mai, la Madrid, si va include Premii pentru merite deosebite in Poezie si Arte Plastice.

Mai multe Info:  http://niramartawards.espacioniram.com

Reclame

7 gânduri despre „Lansarea Editurii Niram Art

 1. Pingback: Grigorescu versus Renoir - Modernism

 2. Pingback: Grigorescu vs Renoir in Spania | 4arte

 3. Pingback: Arta romaneasca la Madrid - Modernism

 4. Primiti va rog inalta pretuire a modului unic in care promovati valorile romanesti in spatiul european
  Voi incerca sa imi merit atentia ce ati acordat-o unor creatii ale mele, Va doresc toate cele bune, sanatate si impliniri, eugen evu

 5. FELICITARI !

  SUNT SCRIITORUL STEFAN DUMITRESCU, VA FELICIT PENTRU TOT CEEA CE FACETI PENTRU CULTURA ROMANA SI SPANIOLA !
  IMI DORESC MULT SA COLABOREZ CU DUMNEAVOASTRA !
  DE ACEEA V-AS FI RECUNOSCATOR DACA MI-AT TRANSMITE ADRESA DE E-MAI A REVISTEI NIRAM ART

  MARI SUCCESE IN CONTINUARE ! CU PRETUIRE, AL DUMNEAVOASTRA STEFAN DUMITRESCU

 6. Va apreciez mult pentru ceea ce faceti pentru literatura romana.Sper sa colaborez si eu cu scrierile mele care sunt postate pe reteaua literara si la editura onlineVoi reveni cu poezii si teatru, eseuri traduceri
  prof.Chifu Ecaterina

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s