COMUNICAT DEFESES FINE ARTS: Prima editura dedicata promovarii culturii române din Spania – Niram Art Editorial

Miercuri, 10 Martie 2010, a avut loc la Centrul Cultural al Armatei – Cazino Militar din Madrid, lansarea volumului “Pentagono” (“Pentagon”), de Héctor Martínez Sanz, o viziune spaniola asupra marilor romani Constantin Brancusi, Mircea Eliade, Eugen Ionesco, Emil M. Cioran si Tristan Tzara, prima carte publicata de Editura Niram Art. La eveniment au participat peste 300 de persoane. Printre invitatii de onoare s-au numarat ambasadorul Romaniei la Madrid, dna. Maria Ligor si fostul ministru spaniol al Culturii, Cesar Antonio Molina.

Lansarea Editurii Niram Art, Madrid - Héctor Martínez Sanz (foto: Defeses Fine Arts)

Lansarea Editurii Niram Art, Madrid – Héctor Martínez Sanz (foto: Defeses Fine Arts)

Editura Niram Art a fost infiintata la sfarsitul anului trecut, la Madrid, de artistul plastic Romeo Niram, in cadrul unui proiect amplu, care are ca scop abordarea si integrarea culturii si artei romanesti in Spania. „Am infiintat aceasta editura, deoarece am vrut sa promovez arta si cultura romana dintr-o noua perspectiva”, a declarat Romeo Niram. Editura Niram Art a initiat un plan editorial, care cuprinde o colectie de volume despre personalitati romanesti, semnate de autori spanioli. „Pentagon”  este prima carte din aceasta colectie.

Scriitorul Héctor Martínez Sanz (foto: Defeses Fine Arts)

Scriitorul Héctor Martínez Sanz (foto: Defeses Fine Arts)

Initiativa artistului roman s-a bucurat de mare succes in randul personalitatilor atat din domeniul cultural, cat si din cel politic din Spania si din Romania. Javier Fernández-Lasquetty y Blanc, ministrului Imigratiei si Cooperarii din cadrul Guvernului autonom al Comunitatii Madrid a declarat ca aceasta maniera de atragere a publicului din Spania catre cultura romaneasca este unica si originala. „Sunt sigur ca Editura Niram Art isi va indeplini cu succes obiectivul de a promova arta si cultura romana. Spania este o tara in care traiesc foarte multi romani. Initiativa lui Romeo Niram este magnifica, deoarece ajuta nu numai la promovarea culturii romane in Spania, ci si la integrarea romanilor care locuiesc aici”, a declarat Javier Fernández-Lasquetty y Blanc. „Este o binecuvantare faptul ca avem in jurul nostru oameni ca Romeo Niram, care aduc binele si frumosul in jurul lor si care aduc un aport  imens culturii romane. Initiativele private de acest tip sunt binevenite, deoarece persoanele care le pun in practica sunt adevarati ambasadori ai Romaniei”, a declarat Maria Ligor.

“Din cate stiu, aceasta este singura editura din Spania, infiintata de un strain pentru promovarea culturii tarii din care provine. Il felicit pe Romeo Niram pentru strategia pe care a adoptat-o pentru a indeplini acest obiectiv si felicit si Romania pentru ca are astfel de cetateni”, a declarat fostul ministru spaniol al Culturii, Cesar Antonio Molina.

Scriitorul Héctor Martínez Sanz (foto: Defeses Fine Arts)

Scriitorul Héctor Martínez Sanz (foto: Defeses Fine Arts)

„Arta si cultura romana au devenit tot mai cunoscute in Spania, in ultima perioada. Din punctul meu de vedere, acest lucru se datoreaza in mare masura artistului roman Romeo Niram. Este o mare bucurie pentru mine faptul ca singurii artisti contemporani a caror lucrare a fost expusa in palatul regal de la Madrid sunt romani”, a declarat generalul  sef al Garzii Reales Tercios Spania, Manuel Fuentes Cabrera.

Pentagonul, omagiul adus de un spaniol culturii romane

In cartea “Pentagon”, Hector Martinez Sanz prezinta o viziune inedita despre operele si vie?ile a cinci mari personalitati ale artei si culturii universale, care s-au nascut in Romania: Constantin Brancusi, Mircea Eliade, Eugen Ionesco, Emil M. Cioran si Tristan Tzara. Cartea este inedita, deoarece capitolele se leaga între ele, astfel încât daca cineva ar lua o foaie de hârtie si ar desena un punct care sa simbolizeze fiecare dintre personalitatile despre care se vorbeste în carte si apoi le-ar uni prin linii, în functie de ordinea capitelor, ar obtine imaginea unui pentagon.

Scriitorul Héctor Martínez Sanz (foto: Defeses Fine Arts)

Scriitorul Héctor Martínez Sanz (foto: Defeses Fine Arts)

Lansarea  volumului s-a desfasurat în prezenta generalului sef al Garzii Reales Tercios Spania, Manuel Fuentes Cabrera, ministrului Imigratiei si Cooperarii din cadrul Guvernului autonom al Comunitatii Madrid, Javier Fernández-Lasquetty y Blanc, reprezentantului scriitorului,  criticului literar, ziaristului, directorului si prezentatorului de televiziune, Fernando Sánchez Dragó,  coordonatorului Centrelor Hispano-Române din Alcala de Henares si Coslada,  Daniel Feito Becerro si directorului de imigratie al Primariei Coslada, Agustín González Plasencia. Cu aceasta ocazie, cei cinci invitati au fost distinsi cu premiile AMICUS ROMANIAE, de catre echipa Institutului Cultural Român (ICR) Madrid.

În cadrul galei, autorul cartii „Pentagon”, Héctor Martínez Sanz a primit premiul AMICUS ROMANIAE, pentru aportul constant pe care l-a adus promovarii culturii si artei române în Spania.

Trofeul AMICUS ROMANIAE a fost creat de artistul plastic roman Bogdan Ater, care a realizat, anul trecut, o opera de arta pentru printii de Asturias, Don Felipe si Doña Letizia, mostenitorii coroanei regale a Spaniei. Trofeul, sculptat în piatra si marmura, are dimensiunea de 37 de centimetri si are inscriptia AMICUS ROMANIAE. „Bogdan Ater este un mare artist. Ambasada României la Madrid a urmarit activitatea lui, atât cea artistica cât si cea de promovare a culturii române în Spania. Este o bucurie sa avem pe teritoriul Spaniei astfel de cetateni care reprezinta România”, a declarat ambasadorul Maria Ligor

Primul ministru al României, Emil Boc a transmis felicitari Editurii Niram Art si echipei ICR Madrid pentru evenimentul organizat la Madrid.

http://www.mediafax.ro/cultura-media/prima-editura-spaniola-dedicata-culturii-romane-publica-prima-carte-5740383/

http://www.adevarul.ro/cultura/Hector_Martinez_Sanz-scriitor-_-In_Spania-cultura_romana_nu_poate_trece_neobservata_0_222578229.html

http://www.observatorcultural.ro/Niram-Art-Editorial-prima-editura-dedicata-promovarii-culturii-romane-din-Spania*id_1900-news_details.html

http://literaturame.net/2010/03/12/hector-martinez-sanz-premio-amicus-romaniae-2010-del-icr/


Reclame