Lansarea cartii de poezie „Cuvintele Luminii” de Ariadna Petri, in Espacio Niram

Duminica, 13 dec. 2009, incepând cu ora 22.00, în încheierea transmisiunii în direct a dezbaterii Espacio NiramLa Aniversară (www.prodiaspora.de), se va desfăşura lansarea de carte The Words of  Light a poetei Adriana Petri, eveniment organizat de către Revista spaniolă Madrid en Marco si prezentat de Héctor Martínez Sanz, filosof.

Lansare de carte. The Words of  Light de Ariadna Petri

Lansare de carte. The Words of Light de Ariadna Petri

Ariadna Petri, născută la Braşov la 9 septembrie 1986, este absolventă cu „First Class Honours” a Universităţii Westminster din Londra, Marea Britanie. Este prezentă în cinci antologii de poezie de la noi, laureată a numeroase concursuri şi festivaluri naţionale de poezie (Ploieşti, Bucureşti, Iaşi, Galaţi, Braşov, Târgovişte), membră a mai multor cenacluri literare din ţară şi a două societăţi literare, Hammer & Tongue din Oxford şi University of Westminster din Londra, şi participantă la numeroase manifestări literare naţionale şi internaţionale (Marea Britanie şi Mexic), colaborând cu jurnalişti şi poeţi britanici. A mai fost prezentă la Sibiu în 2006, când şi-a lansat volumul de versuri “Cuvintele luminii / The Words of Light” (volum bilingv Română-Engleză), Ed. Paralela 45, Piteşti, volum lansat în mai multe localităţi din ţară, cât şi în străinătate (Londra, Sheffield – Marea Britanie, Mexico City – Mexic)

Referinţe critice:


Lucian Gruia: „Ariadna Petri constituie un caz aparte, sare peste faza tatonărilor si descoperă poezia cu uimire şi ingenuitate dezarmante, ca şi cum nimeni nu ar mai fi scris înaintea ei. Cu alte cuvinte, reinventează stările poetice şi redescoperă puterile creatoare ale cuvintelor. Ea scrie firesc, aşa cum respiră, merge, visează, iubeşte. O astfel de poezie demiurgică aduce în prim plan elementele primordiale ale lumii: pămîntul, apa, aerul şi focul.[…] Care este atunci specificul poeziei Ariadnei Petri? Trecerea, curgerea, apa, extazul clipei, înfiorarea. […] Aşadar poezia e însăşi fiinţa ei, de care nu poate scăpa: „picătura galaxiei chinezeşti mă înfige departe/ cum vreţi să fug cu mii de poezii la mîini,/ care nu se deschid decît cu iarba fiarei. […] Pentru mine Ariadna Petri este o pasăre acvatică născătoare de cuvinte. Poezia: „vine cu miros de pasăre/ şi se îndoaie în mine/ pînă cînd stînca/ se ridică peste lună si soare/ tînjind lumina vieţii” (Cîntec de pasăre). Poate o lebădă. Ea pluteşte pe apă şi în fundal se vede cerul. Apă şi cer. O pasăre acvatică în prima zi a creaţiei lumii, surprinsă în momentul separării apelor terestre de cele cereşti. O pasăre vorbitoare, înainte de păcat.”

Varujan Vosganian: „Poezia Ariadnei Petri abordează teme fundamentale cu dezinvoltura proprie ieşirii din adolescenţă. Imaginile sînt sensibile şi trec dincolo de cuvînt, versurile nu sînt scrise cu peniţa, ci de-a dreptul cu vîrful degetului. Sensibilitatea se însoţeşte, cum e firesc, cu discreţia şi tonuri clarobscure; poemele nu sînt o ieşire la rampă, ci o coborîre în trepte spre sine, spre vocea interioară. Astfel, Poezia devine firul Ariadnei pe care îl urmează Ariadna însăşi.”

Espacio Niram – Independencia nº 2, Madrid

Reclame