Revista Idei in Dialog: „Ehyeh asher Ehyeh” de scriitorul spaniol Martin Cid

hyeh asher Ehyeh redescoperit in culorile pictorului Romeo Niram, de Martin Cid

"Ehyeh asher Ehyeh" redescoperit in culorile pictorului Romeo Niram, de Martin Cid

România este un ţinut straniu, plin de legende şi de mituri, marcat de istoria unei diaspore recente şi în care bântuie încă fantoma reîntoarcerii. Iubesc România pentru palatele sale de zăpadă şi pentru bulevardele sale fierbinţi, pentru cafenelele sale răcoroase, pentru liniştea sa şi pentru ecourile pe care le transmite până aici.


Nu am fost niciodată în România.

Privind tablourile lui Romeo Niram, mă găsesc faţă în faţă cu întrebarea nonconformistă: de ce atâtea motive celebre? Este vorba de istoricism sau de extravaganţă histrionică? Pentru noi, spaniolii, personajele nu sunt foarte cunoscute, iar faptele lor, mai mult sau mai puţin importante, nici atât. Cultura îşi deschide porţile, închizându-le în acelaşi timp, ca şi cum s-ar chestiona pe ea însăşi asupra esenţei numelor lor.

Există un nume interzis; suntem sortiţi căutării eterne a numelui de patru litere care primeşte mii de moduri diferite de existenţă. Nu putem să ajungem la acea fiinţă pe care o numim Dumnezeu şi, astfel, o redenumim cu un nou „Ehyeh Asher Ehyeh“ [1]. Nu putem să decupăm mozaicul perfect şi îl numim Brâncuşi.

Textul complet in: IDEI IN DIALOG

Reclame