Revista Noi Nu, George Roca în dialog cu Eva Defeses „Espacio Niram” o oaza de cultura romaneasca in inima Madridului

George ROCA: Stimată doamnă Defeses, colaborăm de mai bine de doi ani, timp în care am prezentat cititorilor noştri fapte interesante despre „fenomenul” creat de artistul plastic român Romeo Niram şi grupul de prieteni care îl înconjoară. Legat de acest nume, aud din ce în ce mai des veşti şi ecouri pozitive: laude în reviste de cultură din Peninsula Iberică şi România şi desigur în reviste editate pe internet, „aplauze” pe YouTube, organizarea în Portugalia a unor evenimente dedicate lui Constantin Brâncuşi, apoi o expoziţie de calitate care uneşte arta cu ştiinţa, un trofeu MAC 2007 oferit revistei „Niram Art” de o prestigioasă Institutie portugheză de arte, şi, mai recent, deschiderea unui spaţiu expoziţional, de relaxare şi de dialog social în inima Madridului numit simbolic “Espacio Niram”.

Despre pictorul român Romeo Niram am auzit, deci, foarte multe ştiri bune. Maestru al pensulei, promotor cultural, a dus arta sa nu numai în spaţiul european ci chiar şi mai departe, în Australia şi America. Am citit despre dânsul articole laudative în diferite reviste culturale româneşti sau străine. A adunat în jurul său mulţi oameni talentaţi, nu numai artişti plastici ci şi literaţi, critici de artă, fotografi şi muzicieni. Eu aş numi această forţă intelectual-artistică „Gruparea Niram”. Atât presa română cât si cea spaniolă au relatat laudativ deschiderea la Madrid a unui salon artistic sub patronajul lui Romeo Niram. Aş dori să îmi daţi mai multe amănunte despre acest eveniment. Care au fost motivele deschiderii acestui spaţiu la Madrid? Ştiam că Romeo Niram s-a mutat de curând la Madrid după ce a fost stabilit mai mulţi ani la Lisabona, în Portugalia. Care sunt motivele acestei mutări?

Eva Defeses: „Espacio Niram” este un proiect mult mai vechi al lui Romeo Niram, care nu s-a putut însă concretiza decât în 2008. Prima încercare a sa de a crea un nucleu de cultură românească a avut loc la Lisabona, la începutul anului 2004, când a fundat primul ziar bilingv de cultură din istoria Portugaliei, din dorinţa de a oferi românilor un spaţiu cultural pe limba lor, într-o ţară străină, iar portughezilor un acces rapid, în limba portugheză, la atât de necunoscuta cultură românească. Eşecul a fost răsunător, nici portughezii şi, lucru straniu, cu mult mai puţin românii, nu prea au arătat interes în a se documenta despre Eliade, Iorga sau Eminescu. Un lucru incredibil s-a petrecut în Biserica din Lisabona, unde se puseseră la dispoziţia celor prezenţi, gratuit, 250 de exemplare şi s-au găsit doar… 7 interesaţi de lecturarea acestuia. Inutil să subliniez efortul echipei redacţionale a ziarului „Diaspora”, şi chiar cel financiar pentru editarea la un nivel extrem de ridicat a acestei publicaţii, a cărei lansare, demn de menţionat, a avut loc la cea mai prestigioasă instituţie culturală portugheză, „Institutul Camoes”, în prezenţa a numeroşi demnitari şi chiar miniştri portughezi. Însă, probabil că nu erau nici timpul, nici locul şi nici persoanele potrivite pentru un impact cu o asemenea publicaţie. Este recunoscută indolenţa culturală a poporului portughez, dar şi imposibilitatea de a găsi parteneri pe măsura în rândul românilor stabiliţi în Portugalia.

Exclamaţia plină de dezamăgire a lui Mircea Eliade pe vremea când trăia în Lisabona „Să trăieşti la Lisabona când există Parisul!” a fost simţită acut. Astfel, schimbarea ţării a venit firesc, iar răspunsul din partea spaniolilor a fost uimitor de rapid. În Madrid, a început să se concretizeze proiectul „Espacio Niram”, după succesul revistei „Niram Art”.   Revista „Niram Art” a început, acum mai bine de 2 ani, promovarea în 4 limbi, cu precădere a artiştilor români, a diverselor evenimente legate de cultura românească, în încercarea de a revendica spaţiul nostru, românesc, în lumea culturală europeană atât de vastă. S-a ajuns, astfel, la necesitatea unui spaţiu fizic de organizare a acestor evenimente, întruniri la apariţia fiecărui număr, de promovare efectivă a artiştilor prezentaţi în paginile revistei.

George ROCA: Ce reprezintă acest spaţiu? Este mai mult o galerie de artă sau este un bar?

Eva Defeses: Eu nu aş defini „Espacio Niram” nici ca pe o galerie de artă şi nici ca pe un simplu cafe-bar sau cafenea artistică. Este un spaţiu complex, alcătuit din 3 saloane: bar, lounge şi galerie de artă. Spaniolii sunt recunoscuţi ca având obsesia ieşirilor nocturne, viaţa de noapte din Madrid fiind faimoasă în toată lumea, însă, pe de altă parte, sunt şi un popor cult, atras de artă, de frumos. „Espacio Niram” propune o fuzionare ale acestor 2 trăsături ale poporului spaniol, oferind un loc unde tinerii pot găsi distracţia pe care o caută în ieşirile lor nocturne şi, în acelaşi timp, pot admira opere de artă, design artistic sau pot asculta muzică de calitate.

Majoritatea oamenilor care păşesc pe uşă, încep să facă fotografii pereţilor pictaţi, mobilierului, statuilor, obiectelor de artă, admiră ambientul în timp ce savurează băutura preferată alături de prieteni şi se bucură de o muzică placută. Astfel, tinerii care ies doar în căutarea unui loc de distracţie, dau nas în nas cu arta, iar modul de prezentare dinamic îi atrage, pun întrebări, fotografiază, comentează, ating şi pipăie obiectele artistice care nu mai au acel aer intangibil şi intimidant din obişnuitele galerii de artă, în care mulţi dintre ei poate că nu ar intra niciodată. În „Espacio Niram” se interacţionează direct cu operele de artă, care nu mai sunt doar agăţate pe pereţi. Chiar şi în interiorul spaţiului rezervat expoziţiilor, există canapele confortabile, forma de lounge adoptată aducând un plus de eleganţă şi confort. De ce este neapărată nevoie să admiram picturile expuse stând în picioare şi obosind? De câte ori, mergând într-o galerie de artă, nu ne-am dorit să stăm puţin jos în faţa picturii preferate şi să o admiram mai mult timp? Astfel, „Espacio Niram” reuşeşte să atragă tinerii spre artă, fiind un loc unde arta devine accesibilă, cel puţin la nivel fizic, şi se transformă cu adevarat într-o plăcere.

http://www.revistanoinu.com/Espacio-Niram-o-oaza-de-cultura-romaneasca-in-inima-Madridului.html

Reclame