Maria Chirila, oglinda lui Dalí de Fabianni Belemuski

Maria Chirila cochetează cu Dalí, pe care îl închipuie viu în lucrările sale. Cel puţin aşa au înţeles cei care au fost prezenţi la ultima ei prezentare, printre care şi Ruben Darío, de la revista Niram Art, o expoziţie de desene inspirate, dar adaptate modului de a trăi arta al Mariei Chirilă. Lucrările reprezintă frământările artistei aflate deja la a doua sa expoziţie în Espacio Niram, după cum declară chiar ea: “lucrurile care cu adevărat mă frământă sau mă ating în viaţă le pun pe foaie desenând”.

Arta Mariei Chirilă nu vrea să transmita privitorului senzaţia liniştitoare a frumosului, a bunului gust, a perfecţiunii: “Nu desenez pentru a transmite linişte, ci din contră, pentru a răscoli sentimente”.  Ea “vorbeşte” mai degrabă despre lucrurile ascunse pe care le scoate la suprafaţă, indiferent de riscuri. De aceea, Maria îl preferă pe Dalí, artistul care “şi-a exprimat fără frică excentricul ascunziş”. Timidă şi emoţionată, la prezentare, Maria nu vrea să vorbească foarte mult despre ea şi despre munca sa, preferă, ca orice artist, să transmită prin operele sale un mesaj interpretabil. Işi doreşte mai ales ca oamenii care o privesc prin prisma lucrărilor ei, să simtă acel mesaj, acea dorinţă născută din interior care este rebelă, să fie chiar ei liberi, rebeli şi excentrici, ca Dali.

Maria Chirila si Ruben Dario, Proprietarul revistei Niram Art

Maria Chirila si Ruben Dario, Proprietarul revistei Niram Art

Fiind o persoană activă, Maria Chirilă pregateşte deja următoarea expoziţie despre care nu ştie prea multe, pentru că ea însăşi se afla într-o continuă schimbare, iar desenele şi tablourile ei sunt inspirate din ceea ce citeşte în oameni. Iar oamenii sunt schimbători. Uneori oamenii, “cele mai rele dintre animale”, cum spune Maria, îi inspiră durere. “Toată lumea minte”, trebuie să aflăm doar în ce.

Intrebată despre impactul desenelor ei, Maria spune că mesajul se transmite cu întârziere, iar când ajunge să fie înţeles, este deja pierdut. Artista îi admiră pe Van Gogh, Toulouse Lautrec şi Frida Khalo, nu se declară o artista completă şi îşi doreşte să mai crească şi să mai înveţe. S-a gândit deja şi la vânzarea operelor sale, dar nu la un preţ simbolic, ca şi până acum.  Odată cu un tablou vandut, o parte din ea se dăruieşte cumpărătorului, spune Maria Chirilă zâmbind.

Reclame