CICLUL DE EXPOZITII “LIMBAJ FARA CUVINTE” de FABIANNI BELEMUSKI

Este foarte greu să diferenţiezi în spectrul deosebit de    amplu al artei actuale, între arta care comunică un mesaj şi cea care nu comunică decât frânturi de confuzii, pentru a mă exprima ca un bun prieten, redactor de ziar. Este suficient să aruncăm o privire neavizată asupra mulţimii de propuneri care ne bulversează, începând cu Franz Ackermann, “mişcat” de schimbătoarele faţete ale urbei secolului XXI, Ghada Amer, influenţată de relaţiile politice Occident – lumea islamică şi Bogdan Ater, exponent, uneori, al artei utile şi trecând peste Vanessa Beecroft, Glenn Brown şi Merlin Carpenter, care consideră ca “pictura este o activitate fragilă, eşuată” pentru a înţelege că arta trebuie “înteleasă” – scuzaţi cuvântul – nu ca definiţie finală ci ca subtilitate şi intuiţie: ea este un punct de plecare, un stimul, o continuă întrebare. Am putea “crede” arta pe cuvânt, am putea să o privim, să o admirăm, să o judecăm, să o aruncam la coşul de gunoi al minţii noastre, am putea – şi ar trebui să o facem – să fugim, realmente, de explicaţia prezentărilor, a operelor. Consider că artiştii, pentru a putea supravieţui ca mistici ai existenţei, acolo, în lumea artei, au dreptul la confuzie şi magie, măcar atâta timp cât trăiesc. Ii vom diseca după moarte, dar le putem acorda privilegiul de a nu se face înţeleşi. Ei preferă să fie intuiţie, inspiraţie, impresie.

O dezvăluire completă a operelor ar fi un sacrilegiu, ar fi puntea de legătură între “băcanul” privitor şi artistul care inspiră gândul în băcan. Totuşi, unele propuneri vorbesc despre demitificarea artei ca atare, aruncând-o de-a valma peste omenire. Noi încă ne dorim, la fel ca Vanessa Beecroft, ca fiecare prezentare să fie mai abstractă, mai incompresibilă, mai artificială, mai lipsităde carne şi suflet.

De aceea revista Niram Art, în numele contemplării artei, va organiza începând cu 15 mai 2009, ciclul de expoziţii “Lenguaje sin palabras” cu o durată de două luni. Vor fi prezentaţi patru artişti din diferite medii ale Madridului şi operele lor, timp de două saptamani fiecare, printre care si Maria Chirila.

Reclame